კარგი კვება მხოლოდ ზოგადი ჯანმრთელობის ერთ-ერთი საყრდენი კი არ არის, არამედ კბილების ჯანმრთელობისთვისაც კრიტიკულად მნიშვნელოვანია: საკვებში შემავალი ნუტრიენტები პირდაპირ მოქმედებს კბილის მინანქრის შენარჩუნებასა და პირის ღრუს ჯანმრთელობაზე.

საუკეთესო პროდუქტები კბილების ჯანმრთელობისთვის
ყველი, იოგურტი და სხვა რძის პროდუქტები — კალციუმის წყარო კბილების ლპობის თავიდან ასაცილებლად
რძის პროდუქტები მდიდარია კალციუმით, რაც მათ დაბალანსებული კვების ერთ-ერთ ყველაზე მნიშვნელოვან საყრდენად აქცევს. კალციუმის ნაკლებობა ზრდის კბილების ლპობის (კარიესის) რისკს. რეგულარული მოხმარება, როგორიცაა ყველი ან იოგურტი, ასევე არეგულირებს პირის ღრუს pH-ს, რაც ამცირებს ღრძილების ანთების ალბათობას.
იოგურტი შეიცავს პრობიოტიკებს — ბუნებრივ ბაქტერიებს, რომლებიც ებრძვიან კბილის ნადებს გამომწვევ ბაქტერიებს და სასარგებლოა როგორც კბილებისთვის, ასევე ღრძილებისთვის.
ფოთლოვანი მწვანილი — ფოლიუმის მჟავის წყარო
კულტურა, ისპანახი, ჭარხალი და სხვა მწვანილები მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით, ასევე მაღალია მათი კალციუმის შემცველობა, რაც ხელს უწყობს კბილის მინანქრის დაცვას. განსაკუთრებით რეკომენდებულია ფოლიუმის მჟავის შემცველობის გამო — ეს B ჯგუფის ვიტამინია, რომელიც სასარგებლოა ღრძილების დაავადებების თავიდან ასაცილებლად.
ერთი ვაშლი დღეში — ჯანმრთელი და სუფთა პირის ღრუსთვის
ხილი არის ყველაზე ჯანსაღი ტკბილეული: მიუხედავად იმისა, რომ შეიცავს ბუნებრივ შაქრებს, ასევე მდიდარია ბოჭკოთი და წყლით. ერთი ვაშლი დღეში უზრუნველყოფს ვიტამინებით ორგანიზმის მომარაგებას და ააქტიურებს ნერწყვის გამოყოფას, რაც აშორებს ბაქტერიებსა და საკვების ნარჩენებს კბილებიდან და იცავს მინანქარს.
ნიახური — ბუნებრივი კბილის საწმენდი
ვაშლის მსგავსად, ნიახური ხელს უწყობს ღეჭვას, ნერწყვის გამომუშავებას და მისი ბოჭკო მოქმედებს როგორც ბუნებრივი ჯაგრისი — აშორებს საკვების ნაწილაკებსა და ბაქტერიებს. ასევე შეიცავს A და C ვიტამინებს, რომლებიც აძლიერებენ ღრძილებს, და მალაქის მჟავას, რაც ხელს უწყობს ნერწყვის გამომუშავებას და კბილების ბუნებრივ გათეთრებას.
ცხიმიანი თევზი — ბაქტერიებისგან დამცავი
ცხიმიანი თევზი აუცილებელია ნებისმიერ დაბალანსებულ დიეტაში, რადგან მდიდარია ომეგა 3 მჟავებით. ასევე ძალიან ბევრ ვიტამინ D-ს შეიცავს, რაც ხელს უწყობს კალციუმისა და ფოსფორის ათვისებას — შედეგად, კბილები და ღრძილები უფრო გამძლეა ბაქტერიების მიმართ. რეკომენდებული ცხიმიანი თევზებია ორაგული, სკუმბრია, სარდინი და თინუსი.
კვერცხი — ფოსფორის ბუნებრივი კაფსულა
გარდა კალციუმისა, ფოსფორი ასევე აუცილებელია კბილის მინანქრის დაცვასა და კბილების შენარჩუნებაში. კვერცხი ამ ნუტრიენტის მდიდარი წყაროა.
მწვანე ჩაი — ღრძილების ბუნებრივი ანთებისსაწინააღმდეგო საშუალება
თუმცა ჩაი და ყავა ზოგადად არ არის რეკომენდებული კბილების ფერის ცვლილების გამო, მწვანე ჩაი შედარებით ნაკლებად აგრესიულია და ძლიერი ანტიოქსიდანტების — კატეხინების — წყაროა, რომლებიც ამცირებს ღრძილების ანთებას და ხელს უშლის პერიოდონტული დაავადებების განვითარებას. მიუხედავად ამისა, რეკომენდებულია პერიოდული კონსულტაცია პაროდონტოლოგთან, რათა თავიდან აიცილოთ გართულებები.
პროდუქტები, რომლებიც აზიანებს კბილებსა და ესთეტიკას
ყველაზე დიდი მტერი კბილების ჯანმრთელობისთვის არის შაქარი. ბაქტერიები შაქარს გადაამუშავებენ და წარმოქმნიან მჟავებს, რომლებიც ანადგურებს კბილის მინანქარს — ეს იწვევს კარიესს.
თუ გსურთ შეინარჩუნოთ კბილების ბუნებრივი სითეთრე, უნდა მოერიდოთ პროდუქციას, რომელიც შეიცავს ფერად საღებავებს. მაგალითად:
-
ყავა, ჩაი
-
გაზიანი სასმელები (კოლა, ფანტა და სხვ.)
-
შოკოლადი
-
ციტრუსები და მუქი შეფერილობის ხილი
-
ჭარხალი
-
ბოთლში ჩამოსხმული სოუსები (კეტჩუპი, სოიოს სოუსი, შემწვარი ტომატი და სხვ.)
-
ზოგიერთი სუნელი (მაგ. ქარი)
-
და, რა თქმა უნდა, ხელოვნური საღებავები
ასევე ყურადღება უნდა მიაქციოთ იმ საკვებს, რომლებიც იწვევს კბილის მგრძნობელობის გაზრდას — ასეთი პროდუქტები შეიძლება საფრთხეს უქმნიდეს პირის ღრუს ჯანმრთელობასაც.
თუ მიიღეთ საკვები, რომელიც შესაძლოა აზიანებს კბილებს, აუცილებელია პირის ღრუს ჰიგიენის დაცვა. კბილებზე დარჩენილი საკვების ნარჩენების მოცილება კრიტიკულია ბაქტერიული ნადების დაგროვების თავიდან ასაცილებლად და კბილის დაავადებების პრევენციისთვის.