x
მეტი
  • 23.04.2024
  • სტატია:134485
  • ვიდეო:351975
  • სურათი:508539
18 არანორმალური ფაქტი, რომლის გაგების შემთხვევაში სხვა კუთხით შეაფასებთ ყოველდღიურ პროდუქტებს
დღესდღეობით სუპერმარკეტები გვთავაზობენ უდიდეს არჩევანს.

პროდუქტი და საკვები სხვადასხვა ქვეყნიდან ხვდება ჩვენს რაციონში. იმისდამიუხედავად, რომ უმრავლესობა ჩვენგანს აქვს გამორჩეულად საყვარელი პროდუქტები, ძირითადად, მათი შემადგენლობის ან დამზადების შესახებ, ინფორმაცია არ გვაქვს. შემოგთავაზებთ მცირე მიმოხილვას:


1. ამერიკელების უმრავლესობამ არ იცის რა გემო აქვს შავ მოცხარს. ამის მიზეზი გახლავთ სოკო, რომელიც უჩნდება შავ მოცვს, გადადის სხვა მცენარეებზე და ანადგურებს იშვიათი სახეობის ფიჭვს. 1900-იან წლებში სახელმწიფომ დააფინანსა პროგრამა, რომლითაც შავი მოცვი, ამერიკის შეერთებული შტატების მთელს ტერიტორიაზე იქნა განადგურებული.

მოცვი



2. თანამედროვე ტექნიკის და მეთოდების საფუძველზე, რომელსაც მისდევენ სოფლის მეურნეობაში, ქათამი შეიცავს 226%-ით მეტ ცხიმს, ვიდრე შეიცავდა 40 წლის უკან. ეს იმას ნიშნავს, რომ თანამედროვე დროში, ქათმის ხორცმა დაკარგა 33% ცილა;


3. ცოცხალი კივისგან შეუძლებელია მოამზადოთ ჟელე. საქმე მის ფერმენტებშია: ისინი შლიან ჟელატინს და არ აძლევენ მას იმის საშუალებას, რომ შედედდეს. ამიტომ, აუცილებელია პირველ რიგში კივის დიდი ხნით ხარშვა, რის საფუძველზეც შესაძლებელია ფერმენტების განადგურება და შემდგომ მისგან ჟელეს დამზადება;

კივი


4. ბერძნული იოგურტი ბევრად სასარებლოა სხვა რძის პროდუქტებთან შედარებით. ის გადის პროცესს, რომლის საფუძველზეც კარგავს შრატს და ლაქტოზას, რაც დაბლა წევს შაქრის შემცველობას. ასევე, მას არ აქვს დანამატები და შეიცავს ორჯერ მეტ ცილას, ვიდრე, სხვა რძის შემცველი პროდუქტები;


5. რა თქმა უნდა, ქათმის ნაგეთსები არ არის სასარგებლო საკვები, რადგან მზადდება ძალიან ბევრ ცხიმში. მაგრამ, ძალიან ცოტამ თუ იცის, რომ თითოეული ნაგეთსის მხოლოდ 50% არის ქათმის ხორცი, ხოლო დანარჩენი შეადგენს სილიკონს, რომელსაც იყენებენ მკერდის იმპლატანციისთვის;


6. ერთი ბურგერის მოსამზადებლადნ იხარჯება დაახლოებით 2000 ლიტრი წყალი. ასეთი ციფრი განპირობებულია ხორცის დამუშავების პროცესის საფუძველზე;


7. იმისათვის რომ ლუდი იყოს გამჭვირვალე და ნათელი ფერის, მწარმოებლები მასში ამატებენ თევზის წებოს (isinglass), რომელიც ძირითადად შედგება ცილის კოლაგენისგან;ლუდი


8. შამპანურის ბუშტუკები გამოწვეულია მინის დეფექტისგან და ნახშირბადში არსებული დიოქსიდისგან, რომელიც წარმოიქმნება სასმელის დაბერების პროცესში – ამ აზრს ბევრი ემხრობა დღემდე. სინამდვილეში, შამპანური ქაფდება და გამოყოფს ბუშტუკებს არა მხოლოდ იმიტომ რომ შეიცავს ნახშიროჟანგს, არამედ ჭურჭელზე არსებული ჭუჭყის გამოც. მიზეზი გახლავთ მიკროსკოპული მტვრის ნაწილაკები, რომელიც აბსოლუტურად ნებისმიერ სასმლის ჭიქას აქვს;


9. დიდი ხანის განმავლობაში, არსებობდა მოსაზრება რომ, შვეიცარული ყველის დიდი ნახვრეტები იყო წარმოქმნილი ლაქტური მჟავას ბაქტერიების გამო. აღომჩნდა, რომ ხვრელების დიამეტრი დამოკიდებულია თივის მვეტრზე, რომელიც ხვდება რძეში. ამიტომ, რაც სუფთაა რძე, მით ნაკლებია მასზე ხვრელი;

image

10. შოკოლადის პასტა Nutella იმდენად პოპულარულია მსოფლიოში, რომ პლანეტაზე არსებული ყოველი მეოთხე თხილის ხე, მასთან ერთად „ჩადის ბოთლში“, ანუ იკარგება. იმდენად გაიზარდა მოთხოვნა ტყის თხილზე, რომ უნივერსიტეტები ცდილობენ ლაბორატორიარში მოახდინონ მათი მოყვანა;


11. ტკბილეულს, რომელსაც აქვს ხილის არომატი, შემადგენლობაში აქვს დამატებული ცვილი, რომელიც უნარჩუნებს ტკბილეულს ბრწყინვალებს და იცავს მას დნობისგან. ცნობისათვის, იგივე ცვილი გამოიყენება მანქანების გაპრიალებისას;


12. მარწყვს შეიძლება თამამად ეწოდოს ყველაზე შხამიანი კენკრა. მისი არომატით, კოქტეილებისა და იოგურტის შესაქმნელად საჭიროა 60 სხვადასხვა ქიმიური ნივთიერება;

image


13. წვნიანის უძველესი ფიალა ითვლის 2400 წელს. იგი აღმოჩენილია ჩინეთში. არქეოლოგებმა განაცხადეს, რომ კერძი იყო თხევადი სახის და მომზადებული იყო ხორცისგან, რაზეც მიუთითებს მასზე შემონახული ძვლის ფრაგმენტები;

14. 1943 წელს ამერიკის შეერთებულ შტატებში, აკრძალულ იქნა დაჭრილი პურის გაყიდვა. ერთდროულად, ყველა მაღაზიის თაროდან გაქრა დაჭრილი პური, რასაც მოჰყვა ამერიკელების აღშფოთება. 2 თვიანი სიბრაზის შემდგომ, აკრძალვა იქნა მოხსნილი და გაზეთმა The New York Times განაცხადა: „იყიდება დაჭრილი პური: დიასახლისები დიდი და გრძელი თითებით, ისევ უსაფრთხოდ იქნებიან“;

15. დღესდღეობით ვიცით, რომ კეტჩუპის ძირითადი ინგრედიენტი არის, პამიდვრის პიურე. მაგრამ, თავდაპირველ რეცეპტში, საერთოდ არ იყო მოხსენებული ეს ინგრედიენტი. პირველი რეცეპტი შეიქმნა ჩინეთში და მასში შედიოდი მოლუსკები, დამარილებული თევზი და სუნელები. მეზღვაურების წყალობით, რეცეპტი მოხვდა ევროპაში და შემდეგ ამერიკაში. ევროპული რეცეპტის ვარიანტში შედის, სოკო, ანჩოუსები და თხილი. მაგრამ, მსოფლიოში გავრცელებულია ამერიკული ვერსია, პამიდვრებით, რომელმაც კეტჩუპი გახადა ცნობილი პროდუქტი;

image


16. ქრიზანთემა – ყვავილი რომელიც ასოცირდება ბედნიერებასთან აღმოსავლეთში, გამოიყენება საკვებისთვის. ჩინეთში და იაპონიაში, მისი ფურცლებისან ამზადებენ გასაოცარ დესერტს. რეცეპტი არის მარტივი: ცოცხალ ფოთლებს მოათავსებთ ათქვეფილ კვერცხსა და ფქვილში, რომელსაც შემდგომ შეწვავთ ზეთში. რის საფუძველზეც გამოდის ქრიზანთემას ფრი, რომელიც ძალზეც პოპულარულია აღმოსავლეთის „ქუჩის“ (სწრაფი მომზადების) საკვებში;

17. პრეტცელის ფორმა სიმბოლურად არის დაკავშირებული ლოცვის დროს, ხელის ფორმასთან. პირველად იგი გამოაცხეს ბერებმა, ღვთისთვის მადლობის სათქმელად. შემდეგ, სამეფო კარზე იყენებენდნენ მათ, საქორწილო ცერემონიების დროს, როგორც უსასრულო სიყვარულის ნიშანს. რამოდენიმე საუკუნის შემდგომ, ამერიკელებმა შექმნეს ფხვიერი პრეტცელი და ღვთიური დანიშნულების მაგივრად, მას მიეცა ჩვეულებრივი წასახემსებელი ტკბილეულის სახე;

image

18. პიცა, მზისგან დამცავი კრემის ნაცვლად! ასეთი დასკვნა გამოიტანეს გერმანელმა მეცნიერებმა. გაირკვა, რომ რამოდენიმე ნაჭერი ტრაიდიციული პიცისა, ამაღლებს კანის შესაძლებლობას, რომ წინააღმდეგობა გაუწიოს ულტრაიისფერ სხივებს. ასეთი ეფექტი მიიღწევა, მისი შემადგენლობის საფუძველზე. მაგალითისთვის, ზეითუნის ზეთი შეიცავს ვიტამინს A და E, ასევე პამიდვრის სოუსი აქტიურად მოქმედებს მელანინის გამომუშავებაში.

0
189
შეფასება არ არის
ავტორი:ნინო კალატოზიშვილი
ნინო კალატოზიშვილი
189
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0