ჯანმრთელი კვება წიწმატი, სასწაულმოქმედი და მკურნალი ბოსტნეული 2016, 28 სექტემბერი, 9:39 წიწმატი ასე თუ ისე მივიწყებულ ბოსტნეულთა სიაშია, რატომღაც ბოლო დროს ადამიანებს ნაკლებად თუ ახსენდებათ მისი გამოყენება, მსოფლიოში კი წიწმატი აღიარებულია, როგორც ერთ- ერთი საუკეთესო ბოსტნეული.
წიწმატი დიდი რაოდენობით შეიცავს რკინასა და C ვიტამინს.
წიწმატის წარმოშობა ძირითადად ევვრაზიას უკავშირდება მაგრამ ის უკვე მთელს მსოფლიოშია გავრცელებული, წიწმატი ხშირად გამოიყენება ხალხურ მედიცინაში, ის ამცირებს ჟანგვით სტრესს, ასუფთავებს სისხლს და არაჩვეულებრივია უმადობის დროს. ასევე ფართოდ გამოიყენება მისი წვენი, რომელიც კურნავს უამრავ დაავადებას. წიწმატის დაჭრილი ფოთლები კი საუკეთესოა მზის ლაქების გასაქრობად, და თმის ცვენის შესაჩერებლად. სამედიცინო კვლევების თანახმად წიწმატს შეუძლია შეაჩეროს სიმსივნური დაავადებების სწრაფი განვითარების პროცესი. 1951 3-ს მოსწონს
|