x
კუჭის კიბო. მისი მიმოხილვა, სიმპტომები, მიზეზები , რისკ-ფაქტორები და პრევენცია.
კუჭის კიბო

- მიმოხილვა

კუჭის კიბო არის უჯრედების პათოლოგიური ზრდა, რომელიც იწყება კუჭში. კუჭი არის კუნთოვანი ჩანთა, რომელიც მდებარეობს მუცლის ზედა შუა ნაწილში, ნეკნების ქვემოთ. თქვენი კუჭი იღებს და ინახავს თქვენს მიერ მიღებულ საკვებს და შემდეგ ხელს უწყობს მის დაშლას და მონელებას.

კუჭის კიბო, რომლის დროსაც დაზიანება შეიძლება განვითარდეს კუჭის ნებისმიერ ნაწილზე. მსოფლიოს უმეტეს ნაწილში კუჭის კიბო წარმოიქმნება კუჭის ძირითად ნაწილში (კუჭის სხეული).


ექიმმა უნდა განიხილოს მკურნალობის ვარიანტები, სხვადასხვა ფაქტორების გათვალისწინებით. მკურნალობა ჩვეულებრივ მოიცავს ოპერაციას კუჭის კიბოს მოსაცილებლად. ოპერაციების დაწყებამდე და მის შემდეგ შეიძლება რეკომენდებული იქნას სხვა მკურნალობა.


- სიმპტომები :

ყლაპვის გაძნელება;

ჭამის შემდეგ “გაბერილობის'' შეგრძნება ;

მცირე რაოდენობის საკვების მიღების შემდეგ სავსე შეგრძნება;

გულძმარვა (გულის წვა) ;

მოუნელებლობა;

გულისრევა;

კუჭის ტკივილი;

უნებლიე წონის დაკლება;

ღებინება.


- როდის უნდა მივიდე ექიმთან?

თუ გაქვთ ნიშნები და სიმპტომები, რომლებიც აწუხებთ, დანიშნეთ შეხვედრა ექიმთან. თქვენი ექიმი სავარაუდოდ თავიდან გამოიკვლევს ამ ნიშნებისა და სიმპტომების უფრო გავრცელებულ მიზეზებს.


- მიზეზები:

გაუგებარია რა იწვევს კუჭის კიბოს, თუმცა კვლევამ გამოავლინა მრავალი ფაქტორი, რომელსაც შეუძლია გაზარდოს რისკი.

ექიმებმა იციან, რომ კუჭის კიბო იწყება მაშინ, როდესაც კუჭის უჯრედში ვითარდება დნმ-ის ცვლილებები. უჯრედის დნმ შეიცავს მითითებებს, რომლებიც უჯრედს ეუბნება, რა უნდა გააკეთოს. ცვლილებები უჯრედს ეუბნება სწრაფად გაიზარდოს და გააგრძელოს ცხოვრება, როდესაც ჯანმრთელი უჯრედები დაიღუპებიან. დაგროვილი უჯრედები ქმნიან სიმსივნეს, რომელსაც შეუძლია შეჭრას და გაანადგუროს ჯანმრთელი ქსოვილი. დროთა განმავლობაში, უჯრედებს შეუძლიათ გატეხონ და გავრცელდნენ (მეტასტაზირება) სხეულის სხვა ადგილებში.


- რისკ-ფაქტორები:

ფაქტორები, რომლებიც ზრდის კუჭის კიბოს რისკს, მოიცავს:

კუჭ-ნაწლავის რეფლუქსური დაავადება;

სიმსუქნე;

დიეტა მარილიანი და შებოლილი საკვებით;

დიეტა დაბალი ხილითა და ბოსტნეულით;

ოჯახური ისტორია კუჭის კიბოზე (გენეტიკური წინასწარგანწყობა);

ინფექცია ჰელიკობაქტერიით;

გრძელვადიანი კუჭის ანთება (გასტრიტი);

მოწევა;

კუჭის პოლიპები.


- პრევენციული ღონისძიებები :

შეინარჩუნეთ ჯანმრთელი წონა. თუ ჭარბი წონა ან ჭარბი წონა გაქვთ, ექიმს ესაუბრეთ იმ სტრატეგიების შესახებ, რომლებიც წონის დაკლებაში დაგეხმარებათ. კვირაში ნელი და სტაბილური წონის დაკარგვა .

შეარჩიეთ ხილითა და ბოსტნეულით სავსე დიეტა. შეეცადეთ ყოველდღე შეიტანოთ მეტი ხილი და ბოსტნეული თქვენს რაციონში. შეარჩიეთ მრავალფეროვანი ფერადი ხილი და ბოსტნეული.

შეამცირეთ მარილიანი და შებოლილი საკვების რაოდენობა. დაიცავით თქვენი კუჭი ამ საკვების შეზღუდვით.

შეწყვიტე მოწევა. თუ ეწევი, თავი დაანებე. თუ არ ეწევი, ნუ დაიწყებ. მოწევა ზრდის კუჭის კიბოს, ისევე როგორც მრავალი სხვა ტიპის კიბოს რისკს. მოწევაზე უარის თქმა შეიძლება ძალიან რთული იყოს, ამიტომ ექიმს დახმარება სთხოვეთ.

ჰკითხეთ ექიმს კუჭის კიბოს რისკის შესახებ. ესაუბრეთ ექიმს, თუ გაქვთ კუჭის კიბოს რისკი. კუჭის კიბოს ძლიერი ოჯახური ისტორიის მქონე ადამიანებმა შეიძლება გაითვალისწინონ ტესტები, მაგალითად ენდოსკოპია, კუჭის კიბოს ნიშნების მოსაძებნად.




0
169
1-ს მოსწონს
ავტორი:გულთაზი ცანავა
გულთაზი ცანავა
169
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0